En äldre man som pratar i mobiltelefon.
Helge Olsson, 100 år, har bestämt sig för att installera fiber. Foto: Olle Tyrbo/Sveriges Radio
Nybro

100-åringen som satsade på fiber

2:29 min

Helge Olsson fyllde nyligen 100 år. Lagom till detta skaffade han fiber till sitt hus. Något intresse av att använda fibern för egen del har han dock inte.

1918 kom elen till Nybro. Samma år föddes Helge Olsson. Nu väljer den nyblivne hundraåringen att skaffa fiber till sitt hus i Blåsås utanför Nybro. Trots att han inte har något intresse för varken datorer eller telefoner.

– Jag sätter mig aldrig och pratar med folk utan att jag har ärenden till dem. Datorer har jag aldrig behövt använda, säger han till P4 Kalmar.

Han har själv dragit fiber fram till huset och nu återstår det att slutföra installationen invändigt så att man kan börja surfa på nätet.

Vad ska du använda fibern till?

– Det blir när barnen kommer hem till mig och hälsar på. Sen blir det ju en fördel för den nye ägaren av huset. Jag kan ju inte bo här i alla år. Så det är för framtiden. 

Nu är Helge Olsson Nybros äldste fiberkund, och troligtvis även länets.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista