Oskarshamn

Instabila gravstenar stöttas upp med pålar och spännband

2:07 min

För att inte gravstenar ska falla över kyrkogårdsbesökare har en del gravstenar tillfälligt stöttats upp eller lagts ner.

Under allhelgonahelgen väntas många människor besöka någon av länets alla kyrkogårdar för att hedra och minnas närstående som gått bort. På en del av kyrkogårdarna kommer det finnas gravstenar som stöttas upp eller lagts ner.

– Det är både för kyrkogårdsbesökare och även vår personal som jobbar här. Det är viktigt att kontrollera att stenarna står stadigt, säger Jens Robertsson, kyrkogårdschef i Oskarshamns församling.

Genom åren har det inträffat en del olyckor där gravstenar vält. Bland annat avled en 8-årig flicka i Bollebygd 2011 efter att ha fått en gravsten över sig.

Svenska kyrkan gick 2012 ut med direktiv för hur gravstenar ska vara förankrade för att inte utgöra någon fara för besökare eller kyrkogårdspersonal. Instabila stenar måste förankras tillfälligt i väntan på att den som har hand om graven åtgärdar det.

Hur ofta kontrollerar ni stenarna?

– Det görs med ett intervall på fem år och man har ett särskilt instrument och provtrycker graven med. Den ska stå emot ett visst antal kilo beroende på hur stor och tung stenen är, säger Jens Robertsson.