En klädstång med begagnade kläder .
Arkivbild. Foto: Berit Roald/TT.
Vimmerby

White Monday uppmanar till eftertanke i konsumtionssamhället

1:37 min

Istället för att konsumera vill organisationerna som förespråkar White Monday att vi ska bli bättre på att återbruka produkter.

White Monday inträffar den 19 november, alltså samma vecka som den stora shopping- och readagen Black Friday. White Monday är en kampanj som vill vara en motpol till fredagens höga konsumtion och istället lägga fokus på hur man kan återanvända, laga och hyra produkter.

Erikshjälpen är en av de organisationer som är med och förespråkar återbruk och som kommer att uppmärksamma White Monday genom att ha extraöppet under måndagskvällen.

– Vi är en organisation som kämpar och jobbar mot hållbarheten och det är ju inne i tiden. Det är ju främst för att det ska vara ett motargument mot Black Friday, säger Peter Magnusson, butikschef för Erikshjälpen i Vimmerby.

Behövs det en motaktion?

– Ja, det är ett bra sätt att tänka till. Det behövs sådana aktioner för att inte bara gå på konsumtionssamhället i dag. Jag tror att eftertanken är viktig med White Monday i alla fall.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista