Magnus Krusell framför publik på fotbollsarena.
Foto: Sveriges Radio
Magnus Krusells Kalmar FF-blogg

Vad händer i Kalmar FF efter Nannes avhopp?

Nanne Bergstrand slutar. P4 Kalmars fotbollskrönikör Magnus Krusell menar att Kalmar FF nu har tidernas chans att göra en rejäl nysatsning.

När det väl hände, gick det snabbt. Mindre än 24 timmar efter min senaste krönika, kallade Kalmar FF till presskonferens om Nanne Bergstrands framtid i föreningen. Nanne berättade att han sagt upp sig och slutar som chefstränare efter sin utmattningsdepression.

Väntat, självklart, både ur Nannes och föreningens perspektiv.

Uppsägningen sägs helt och hållet vara på Nannes eget initiativ. Många har undrat om det verkligen är helt sant? Vi kan bara spekulera om den saken. Personligen menar jag att det vore utomordentligt uppseendeväckande om Kalmar FF övervägde att låta Nanne återvända som chefstränare ännu en gång.

Men man vet aldrig med KFF. Ibland förvånas jag över hur stor del av föreningens arbete som fortfarande präglas av något slags folkrörelseideal där man undviker att fatta beslut som riskerar att uppfattas som känsliga internt. Klubbchefen Mattias Rosenlund är en trevlig person och troligen en bra chef (rehabiliteringen av Nanne har han skött med bravur såvitt jag kan bedöma), men jag uppfattar honom inte som någon visionär ledare. Åtminstone inte hittills.

Kalmar FF står vid ett vägskäl och har tidernas chans att göra en rejäl omstart inför 2019. Man behöver en identitet och färdriktning. Vad vill man med sitt allsvenska lag? Vad vill man att varumärket ska förknippas med? Vilket mål jobbar man mot? Hur ska publiken lockas till arenan igen? Frågorna är många, men svaren få.

Jag vet att det finns inflytelserika spelare som är inne på samma spår och väntar med att bestämma sig för att skriva kontrakt tills man vet mer.

Det vill till att KFF vågar ta ett rejält grepp om sin egen framtid på föreningskonferensen i slutet av månaden och även att man vågar att vara mer öppen än vanligt med vad man kommer fram till. Det finns en omvärld med sponsorer, supportrar, journalister och andra att kommunicera med. Det är bara att sätta igång.

Detta är ett av flera skäl till min uppfattning att Henrik Rydström ska vara Kalmar FF:s tränare framöver. När Nanne tackade för sig efter säsongen 2013, uppstod ett vakuum i föreningen. Den stora profilen var fysiskt borta, men andligt fanns han kvar.

Jag vet att både Hasse Eklund (2014) och Peter Swärdh (2015-17) uppfattade detta som ett bekymmer. När de försökte sätta sin prägel på laget och ledarskapet, fanns det ett diffust motstånd. Ingen hade vågat öppna fönsterna på vid gavel och vädra ut ordentligt.

Henrik Rydström är förstås också på ett sätt en symbol för det gamla, men samtidigt en uppenbart nytänkande och utvecklingsbenägen tränare. Dessutom duktig på att föra föreningens talan gentemot omvärlden. Större linslus får man leta efter.

Rydström borde kunna fungera som en brygga mellan arvet efter Nanne och det nya, som man förhoppningsvis definierar tydligt. Glöm alternativen med storstadsprofilerade tränare och avdankade TV-experter. Det är inte det som KFF behöver just nu.

Å andra sidan har jag förstått efter min förra krönika, att långt ifrån alla står bakom Rydström. Framför allt har han plockat för få poäng under hösten och det kan bli svårt att övertyga sponsorer och supportrar om att han är rätt val. 

Spelarna uppfattar jag dock att han har stöd av. Det återstår att se om det räcker. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista