Anna Hedh.
Anna Hedh. Foto: Viktor Blomberg/Sveriges Radio
Mörbylånga

Anna Hedh: "Min uppgift är att piska upp EU-parlamentarikerna"

1:54 min

580 av 751 EU-parlamentariker röstade ja till en utbildning mot sexuella trakasserier – men bara 19 stycken har tackat ja till att genomföra den.

– Det är bedrövligt. Vi tyckte att den skulle vara obligatorisk, säger Anna Hedh som kommer från Öland och är socialdemokrat och EU-parlamentariker.

Anna är en av dem som tagit initiativ till att synliggöra och motarbeta ojämställda strukturer och sexuella trakasserier inom just EU-parlamentet. Och enligt henne finns mycket jobb kvar att göra.

– Det är en annan politisk kultur i det här huset, där parlamentariker ses som gudar. Många av dem tycker att de kan behandla sin personal hur som helst, berättar hon.

Anna Hedh är upprörd men ger inte upp i arbetet med jämställdhetsfrågorna. Hon menar att ett stort arbete måste ske i det egna huset.

– Vi kan inte förespråka ett jämställt samhälle när vi inte sopat rent framför vår egen dörr. Min uppgift är att piska upp EU-parlamentarikerna och få dem att gå kursen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista