Äldre man som äter en macka.
Bilden har inget att göra med maten som serveras i Mönsterås. Foto: Pontus Lundahl/TT
Mönsterås

Många kritiska till maten inom äldreomsorgen

0:31 min

Bara 65 procent av de äldre som har hemtjänst eller bor på särskilt boende i Mönsterås är nöjda med maten. En siffra som sjunkit kraftigt på bara två år.

Varje år får personer som har hemtjänst eller bor på särskilt boende delta i en undersökning och betygsätta verksamheten. I Mönsterås kommun har årets resultat visat att det finns ett missnöje med maten, skriver Barometern och Östra Smålands gemensamma lokalsida.

Enligt årets undersökning är det knappt två av tre, 65 procent, som är nöjda med maten. För två år sedan var siffran så hög som 84 procent.

– Där har det skett flera incidenter och man tycker att maten inte alltid ser så aptitlig ut. Andra synpunkter är att maten ibland är kall, att grönsakerna serveras blandade och att man saknar bilder på maten på matsedeln, säger socialchef Christina Samuelsson till tidningarna.

Många delar inom undersökningen har fått bra betyg och framför allt bemötandet av de äldre lyfts fram som en stark del.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".