Åsa Lindberg, fängelsechef i Västervik.
Åsa Lindberg, fängelsechef i Västervik. Foto: Nick Näslund & Leif Johansson/Sveriges Radio
Västervik

Kriminalvården satsar 400 miljoner i Västervik

1:49 min

Kriminalvården och Västerviks kommun presenterade under fredagen en satsning på ett nytt fängelse i Västervik. Totalt ska 400 miljoner läggas på om- och utbyggnaden av det gamla.

Totalt innebär Kriminalvårdens satsning på anstalten i Västervik att det blir mellan 45 och 50 nya platser för intagna. Byggtiden för projektet beräknas ta fem år, meddelade Västerviks kommun och Kriminalvården under en presskonferens under fredagen.

Planerna, som innebär att lokalerna hyrs på 25 års sikt av byggherren, behöver först få regeringens godkännande innan det blir helt klart. Men på presskonferensen meddelade man att det hela ska vara väl förankrat.

– Vi har längtat efter att få göra det här. Sedan är jag glad för att man bestämt sig för det här. För det innebär att vi bedriver en väldigt bra verksamhet, säger Åsa Lindberg, fängelsechef i Västervik.

Det här fängelset har ju varit en väntanstalt och lite annorlunda, blir det ett fängelse på riktigt nu?

– Det är tanken givetvis. Det här kommer innebära att vi kommer kunna leverera mera insatser mot de intagna. Vi får mer programlokaler, bättre sjukvårdslokaler och en bättre verksamhet. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".