Kalle Ljungkvist, biträdande insatschefen vid polisen
Kalle Ljungkvist, biträdande insatschefen vid polisen. Foto: Olle Tyrbo & Nick Näslund/Sveriges Radio
Kalmar

Stort polispådrag när AIK kommer till Kalmar

1:40 min

Polisen gör en storsatsning på säkerheten runt fotbollsmatchen Kalmar FF–AIK på söndag. Men om satsningen är ekonomiskt motiverad, vill inte polisen kommentera.

Tusentals AIK-supportrar väntas resa från Stockholm till Kalmar i helgen. Om AIK vinner eller spelar oavgjort mot Kalmar FF på Guldfågeln arena, har man vunnit allsvenskan. Då blir det guldfirande.

För polisen är detta en så kallad högriskmatch. Efter månader av planering hoppas man att kunna garantera säkerheten för drygt 12 000 åskådare, men också för resten av Kalmar under hela helgen. Polisens mobilisering är enorm. 

– Vi vill underlätta för alla supportrar att gå på match på ett säkert sätt. Sedan är det en logistisk utmaning att allt funkar med så många människor på ett och samma ställe, säger biträdande insatschefen Kalle Ljungkvist

Hur många poliser som bevakar matchen vill man inte säga. Poliserna kompletteras av specialutbildade hundar samt hästar, och dessutom kommer polisen att ha flygbevakning över arenan. 

– Vi beviljar tillstånd för denna offentliga tillställning och med det ska vi garantera säkerheten. Det är inte polisens roll att recensera kostnaden, säger Kalle Ljungkvist.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".