Fängelse för ungdomar som rånat man i hans eget hem

Det blev fängelse för de tre ungdomar som i förra veckan stod inför rätta anklagade för att brutalt ha rånat en 60-årig man i hans hem i Mörlunda tidigare i höstas.

De tre dömdes för bland annat grovt rån.
20-åringen fick det hårdaste straffet - han dömdes till 4,5 års fängelse. Hans 19-årige kamrat fick fyra års fängelse och den 18-åriga flickan fick 2,5 års fängelse.

Rånet i Mörlunda var mycket brutalt och kunde mycket väl ha slutat med mannens död. De tre sökte upp mannen i hans bostad för att råna honom och väl på plats så använde de både 20-åriga pojkarna både kofot och ett järnrör när de misshandlade honom. Den 18-åriga flickan hade med sig en kniv som hon hotade 60-åringen med samtidigt som hon också skaffade sig ett järnrör som hon bevakade mannen med, medan pojkarna var inne i huset och stal varor och pengar.
60-åringen försökte försvara sig så gott det gick, men fick ta emot flera slag mot huvudet och kroppen och också flera sparkar när han låg ned.

Pojkarna som var påverkade hade hört talas om att mannen hade en stor summa pengar hemma, och körde till huset en sen kväll för att komma över dem. Men bytet blev inte så stort och efter första besöket beslöt de att återvända till mannens hus, men 60-åringen lyckades då låsa in sig och rädda sig.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".