Kalmar län

Regionala skillnader i partiernas stöd – C starkt i Kalmar län

1:18 min

KD, L och MP tappar jämfört med valresultatet enligt SCB:s partisympatiundersökning. Samtidigt ökar S och SD. Men det finns stora regionala skillnader, Centerpartiets starka fästen är till exempel i Småland och på Öland.

För vissa partier är de regionala skillnaderna i stöd påtagliga. Socialdemokraterna gör sämst ifrån sig i Stockholms kommun med 24,7 procent i stöd. Bäst går det i mellersta och övre Norrland med hela 39,3 procent.

Sverigedemokraterna får också sin lägsta siffra i Stockholms kommun med 11,8 procent. Störst stöd får partiet i Sydsverige med 22,2 procent. Moderaterna gör sämst ifrån sig i mellersta och övre Norrland med 15,5, procent och bäst i Stockholms kommun med 24,6 procent.

Centern är starkast i Småland samt på Öland och Gotland med 10,1 procent och svagast i Sydsverige med 6,8 procent. Liberalerna får flest röster i Stockholms län, exklusive Stockholms kommun, med 6,4 procent. Sämst går det i norra Mellansverige med 2,2 procent.

Kristdemokraterna är starkast i östra Mellansverige med 6,0 procent (samma som i Stockholms län) och svagast i mellersta och övre Norrland med 3,6 procent. Vänsterpartiet får flest röster i norra Mellansverige med 14,2 procent, sämst går det i Stockholms län, exklusive Stockholms kommun, där partiet får 5,4 procent.

Miljöpartiet är starkast i Stockholms kommun med 5,6 procent och svagast i norra Mellansverige med 1,5 procent.