Zaida Catalán
Arkivbild. Zaida Catalán. Foto: Sören Andersson/TT
Högsby

Överste gripen för inblandning i mordet på Zaida Catalán

0:33 min

Den kongolesiske översten Jean de Dieu Mambweni har gripits misstänkt för inblandning i mordet på Zaida Catalán från Högsby, avslöjar SVT:s Uppdrag granskning och franska RFI.

Efter att ha fått tillgång till en läcka med tusentals dokument kunde Uppdrag granskning avslöja att FN:s högsta ledning mörkat viktig information kring mordet på den svenska FN-experten Zaida Catalán i Kongo Kinshasa.

Läckan pekar ut kongolesisk säkerhetstjänst och militär för att ha inblandning i mordet och under torsdagen greps överste Jean de Dieu Mambweni. För några veckor sedan avslöjade Uppdrag granskning att översten under en rättegång ljugit om sina mobilkontakter med Catalán samma dag som hon och den amerikanske kollega Michael Sharp mördades, uppger Uppdrag gransknings franska samarbetspartner RFI.

Jean de Dieu Mambweni greps i provinshuvudstaden Kananga i Kongo Kinshasa, men han nekar till all inblandning i morden. Han har inte åtalats för något brott än.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista