Arkeologen Nicholas Nilsson tillsammans med det senaste vrakfyndet som hittats vid bygget av nya Linnéuniversitetet i Kalmar.
1 av 2
Arkeologen Nicholas Nilsson tillsammans med det senaste vrakfyndet som hittats vid bygget av nya Linnéuniversitetet i Kalmar. Foto: Sofia Valve/Sveriges Radio.
Vrakfynd har grävts fram vid bygget av nya Linnéuniversitetet.
2 av 2
Det första vrakfyndet som grävdes fram hittades redan 1997 och tros vara ett gammalt lastfartyg. Foto: Sofia Valve/Sveriges Radio.
Kalmar

Arkeologen om nya vrakfyndet: "Naturligtvis jättekul"

1:12 min

Vid bygget av nya Linnéuniversitetet i gästhamnen i Kalmar har man tidigare hittat två vrak som är från 1700-talet. I veckan har det gjorts ytterligare ett fynd.

Det nya vrakfyndet vet man ännu inte så mycket om, men de andra tros handla om två mindre lastfartyg. Att man hittade det nya fyndet kommer försena universitetsbygget ytterligare.

Nicholas Nilsson, som är arkeolog vid Kalmar läns museum, menar att man inte är förvånad över att det fanns fler vrak under marken.

– Det första vraket hittade vi för 20 år sen, så det kom inte som en överraskning att det skulle kunna finnas fler vrak, säger Nicholas Nilsson till P4 Kalmar.

Under fredagen visades vraken för första gången för allmänheten. Det blir ytterligare ett tiotal visningar under december och januari. Därefter begravs vraken under det nya universitetsbibliotek som ska byggas på platsen och kan inte ses mer.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista