Eleverna Celina Olsson, Tilda Sandberg, Astrid Larsson, Tove Almroth och Dzenita Abaza, ordförande i Kalmarsunds gymnasieförbund.
1 av 2
Eleverna Celina Olsson, Tilda Sandberg, Astrid Larsson, Tove Almroth och Dzenita Abaza, ordförande i Kalmarsunds gymnasieförbund. Saknas gör den femte pristagaren Elin Gripstrand som inte kunde närvara vid prisutdelningen. Foto: Kalmarsunds gymnasieförbund.
Astrid Larsson
2 av 2
Astrid Larsson är en av vinnarna av Kalmarsunds gymnasieförbunds jämställdhetspris 2018. Foto: Anders Lundqvist, P4 Kalmar
Kalmar

Modiga tjejerna visade civilkurage – får pris

1:56 min

Fem gymnasietjejer vann gymnasieförbundets jämställdhetspris efter att de visat civilkurage och mod, enligt juryns bedömning.

Under dagen delade Kalmarsunds gymnasieförbund ut årets jämställdhetspris. Vinnare blev fem gymnasietjejer som enligt juryns motivering visat på stort civilkurage genom att träda fram med personliga erfarenheter och trakasserier de blivit utsatta för till följd av att de är kvinnor.

– Det känns väldigt bra, det är ärofyllt och en väldigt fin titel att få som jämställdhetsprisvinnare, säger Astrid Larsson som är en av vinnarna.

De fem vinnarna uppmärksammades till följd av en artikel i lokaltidningen där de berättade om de trakasserier och utsatt de upplevde till följd av att de är kvinnor, något som fått andra elever i deras närhet att bättre förstå jämställdhetsproblematiken, menar Astrid Larsson.

– Jag skulle säga att det blivit lite förändring i vår klass. Jag tycker att vi har en väldigt bra klass just nu eftersom vi pratat så mycket om jämställdhet, säger Astrid Larsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista