Mager häst i armeringsjärn i förgrund och röd målning i bakgrund.
Marcus Perssons och Li Ahlberg inspirerades av Döderhultarns "Ottenbyare". Foto: Sofia Valve/Sveriges Radio
Oskarshamn

Döderhultarns magra hästkrakar inspirerar dagens konstnärer i Oskarshamn

1:47 min

Under lördagen startar årets julutställning vid Oskarshamns kulturhus. I utställningen "En Hyllning till Döderhultarn" har ett 20-tal konstnärer från Oskarshamnstrakten har inspirerats av träskulptören Axel Peterssons liv och verk.

Utställningen "En hyllning till Döderhultarn" ingår i Oskarshamns kulturhus 150-årsfirande av Axel Petersson, mer känd som Döderhultarn.

Utställningens producent Anne Ljung ser i konstnären Marcus Perssons hästskulptur av armeringsjärn en tydlig inspiration från Döderhultarns träskulpurer av magra och beniga hästar, så kallade "Ottenbyare".

– De var ju magra hästkrakar. Det är ju jättebra att han har använt armeringsjärn i den här. Man ser ju hela skelettraden och ryggradens form, säger Anne Ljung om Marcus Perssons skulptur.

Axel Petersson var träskulptör från Döderhults socken i Oskarshamn och levde 1868-1925. Han blev känd för sina grovt tillyxade skulpturer av människor och djur.

Utställningen har vernissage lördag den 8 december i Oskarshamns konsthall och pågår fram till 5 januari.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista