Ny missbruksvård ställer högre krav på individen

Sen juni i år finns ingen avdelning med fasta vårdplatser för avgiftning av missbrukare vid sjukhuset i Kalmar. Istället bedrivs verksamheten enbart med öppen vård. Tanken är bland annat att ställa större krav på individen.

Just nu bedrivs enbart mottagningsverksamhet vid före detta avdelning 62. Tidigare kunde personer med svåra missbruksproblem lägga in sig för avgiftning enbart för att kunna orka fortsätta med sitt missbruk.
Vid behov finns möjlighet för vård dygnet runt men just nu har avdelningen inga egna vårdplatser. Planer finns på en ny Beroendeenhet i samarbete med kommunerna. Men man väntar fortfarande på pengar, bland annat från länsstyrelsen.
Charlotte Brunner är medicinskt ansvarig på Beroendeenheten, som mottagningen heter idag, och hon förklarar att en annan typ av patienter har börjat söka sig enheten:

reporter Erika Norberg

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".