Hultsfred

Hultsfred investerar i förskola och äldreomsorg trots ekonomiska utmaningar

1:27 min

Hultsfreds kommun investerar i att bygga ut barn- och äldreomsorg, trots att skatteunderlaget blir sämre när konjunkturen viker.

– När det gäller äldre så bygger vi ut äldreomsorgen med fler särskilda platser och i förskolan har vi fått satsa på tolv nya avdelningar och vi ska bygga en ny förskola i Hultsfred, säger centerpartisten Lars Rosander, kommunalråd i Hultsfreds kommun.

Under måndagen den 17 december presenterades Sveriges kommuner och landsting, SKL, höstens ekonomirapport. Den visar bland annat att kommunerna nu börjar att se effekterna av att grupperna av barn och gamla växer mer än människor i arbetsför ålder.

En av utmaningarna för Sveriges kommuner, enligt SKL, är att tillväxten av skatteunderlaget dämpas. Men Lars Rosander är inte orolig för att man ska klara satsningarna framöver.

Hultsfred är en vinnare i förslaget för nytt skatteutjämningssystem. Om det går igenom gynnas kommuner i glesbygd som haft merkostnader för mottagande av många nyanlända.

– Så att jag är inte så orolig, men naturligtvis måste vi vara seriösa som vanligt när vi gör budgetarbetet, anser Lars Rosander.

Han är övertygad om att inte behöva höja skatten för att klara välfärden i Hultsfreds kommun.

– Vi räknar med att kunna klara verksamheten här utan skattehöjning, de år vi kan överblicka.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista