En bild på när fartygen Finnbirch ligger på slagsida 2006.
720 liter dieselolja läcker varje dygn från fartyget Finnbirch som sjönk 2006 mellan Öland och Gotland. Foto: Räddningshelikopter 997 / TT
Kalmar län

Stormvindar försvårar sanering – 720 liter olja läcker ut varje dygn

1:21 min

Kustbevakningen uppskattar att uppemot 720 liter dieselolja läcker ut per dygn från det förlista fartyget Finnbirch mellan Öland och Gotland.

– När det blåser såhär mycket är det väldigt, väldigt svårt att se någonting på ytan. Så det är ganska svårt att göra bedömningar just nu, men vi gör det vi kan med den flygövervakning och satellitövervakning vi kan ha på plats där, säger räddningsledare Fredrik Lindblom vid kustbevakningen.

Fartyget sjönk 2006 mellan Öland och Gotland och har nu börjat läcka dieselolja. Med hjälp av undervattenskameror har man lyckats lokalisera läckan, men kustbevakningen vet ännu inte hur man ska samla in den läckande oljan.

– Just nu har vi överflygning och satellitbilder varje dag för att se så inte den här mängden ökar eller kan slå upp på land. Samtidigt som vi håller på och tittar på hur vi ska kunna lösa att fånga upp den här oljan så vi kan få stopp på utsläppet, säger Fredrik Lindblom.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista