Liberalernas partiledare Jan Björklund.
Liberalernas partiledare Jan Björklund. Foto: Stina Stjernkvist/TT.

Splittring inom L inför dagens ödesval

2:08 min

I dag väntas Liberalernas partiråd lämna det slutgiltiga beskedet om partiet ska säga ja till uppgörelsen med S, MP och C och därmed släppa fram Stefan Löfven som statsminister.

Men det är ett oenigt partiråd som samlas, menar liberalernas ekonomiskpolitiske talesperson Mats Persson, som är en av dem som motsätter sig överenskommelsen.

– Det är väldigt jämt inom vårt parti.

Hur kommer det gå i partirådet?

– Det är mycket ovisst.

Det råder alltså en djup splittring inom liberalerna där partirådet i dag alltså kommer fatta beslut om vilken väg man ska välja – släppa fram Stefan Löfven som statsminister eller inte.

Flera framträdande liberaler har öppet gått ut och kritiserat den föreslagna överenskommelsen. Samtidigt har flera större distrikt ute i landet har tidigare gett olika besked om vilken statsministerkandidat de kommer ställa sig bakom.

Mats Persson, som hör till falangen som förespråkar moderatledaren Ulf Kristersson som statsminister, menar att partiet hade kunnat få igenom sin politik utan den föreslagna överenskommelsen.

– Jag är övertygad om att vi fått igenom exempelvis språkkrav och avskaffad värnskatt i en förhandling med moderaterna, säger han.

Men Christer Nylander, ledamot i liberalernas partistyrelse, som stödjer överenskommelsen, anser att det alternativet är det mest realistiska för att få det stödet i riksdagen som partiet behöver.

– Skillnaden är ju att med ett samarbete med S, MP och C, så får vi också tillräckligt många mandat riksdagen för att också kunna genomföra det. Vi hade säkert fått stöd för stora delar av den politiken från de andra allianspartierna också, men problemet att mandaten skulle inte räcka för att få igenom det i riksdagen, säger han.

Besked från partirådet, där många av representanterna kommer från de olika partidistrikten runt om i landet, väntas senare i dag.

- Jag tror det blir ganska jämt, men jag är väldigt glad att partistyrelsen och riksdagsgruppen i alla fall förordade den kompromissen som jag tror ger bäst för liberal politik framöver, säger Christer Nylander.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista