Okänd person öppnar dörren till Arbetsförmedlingen.
Efterfrågan på arbetskraft väntas vara stark också i år. Foto: Jessica Gow/TT.
Kalmar län

Färre unga arbetslösa i länet – men trögt för nyanlända

1:07 min

Antalet ungdomar som var inskrivna som arbetslösa hos Arbetsförmedlingen i länet minskade i december jämfört med samma månad 2017.

Arbetsförmedlingen redovisar i dag ny statistik för arbetslösheten i länet. Den visar bland annat att antalet unga (18-24 år) som var inskrivna som arbetslösa hos myndigheten i december var 1 400 personer eller 10,3 procent. I december 2017 var antalet 1 690 personer, 12,5 procent.

Antalet öppet arbetslösa var också betydligt fler i december två år sedan med 4 890 personer jämfört med 3 960 personer 2017.

Däremot var det färre nyanlända invandrare som ingår i etableringsprogrammet som fick jobb jämfört med ett år tidigare. I december 2018 fick 30 nyanlända personer jobb att jämföra med sista månaden 2017 där 70 människor inom etableringsprogrammet fick jobb. Samtidigt har antalet inskrivna på etableringsprogrammet minskat med drygt en fjärdedel under samma period.

Målet med etableringsprogrammet är att nyanlända invandrare så snabbt som möjligt ska lära sig svenska, hitta ett jobb och klara sin egen försörjning genom individuella insatser och stöd.

Arbetsförmedlingens verksamhetsstatistik tillhör inte Sveriges officiella statistik. Den redovisas av Statistiska centralbyrån (SCB).

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista