Två män och en kvinna på en scen utomhus.
Gdansk borgmästare Pawel Adamowicz (höger) strax innan han attackerades på scen. Foto: Anna Rezulak/AP
Kalmar

Borgmästare i Kalmars vänort mördad

0:54 min

Under måndagen kom beskedet att Pawel Adamowicz, som var borgmästare i Kalmars vänort Gdansk, avlidit till följd av de skador han ådrog sig efter en knivattack i söndags.

Det var under en välgörenhetsgala i söndags som en man plötsligt sprang upp på scenen och inför en stor publik angrep borgmästaren i Gdansk, Pawel Adamowicz, med en kniv flera gånger.

Nu uppger den polska sjukvårdsministern att Adamowicz har dött. Adamowicz blev 53 år gammal och han hade varit borgmästare i Gdansk sedan slutet av 1990-talet. Den liberale borgmästaren var känd för att ha varit en förespråkare av minoriteters rättigheter och han motsatte sig det styrande Lag och rättvisa-partiet.

Gdansk har varit vänort med Kalmar sedan 1968 och i ett pressmeddelande berättar kommunstyrelsens ordförande Johan Persson att de träffats flera gånger.

– Jag är djupt tagen av beskedet som nu kommit från Gdansk. Borgmästare Adamoviczs och jag har träffats många gånger, både i Kalmar och Gdansk, säger han och fortsätter:

– Vi hade kontakt med varandra för bara några veckor sedan. Jag vill framföra mina kondoleanser till hans hustru och barnen och min hälsning till invånarna i Gdansk som mist en mycket uppskattad borgmästare. 

Vad exakt motivet bakom attacken är återstår att se, enligt polisuppgifter på måndag agerade den misstänkte gärningsmannen ensam. Med anledning av det inträffade kommer Kalmar kommun under tisdagen att ha flagga på halv stång.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista