Jessica Rydell och Tommie Karlsson.
Jessica Rydell och Tommie Karlsson är två av volontärerna som hjälper ensamkommande i Kalmar. Foto: Erika Norberg/Sveriges Radio
Kalmar

Upprop för att ensamkommande i Kalmar ska få hjälp

2:15 min

Ideella krafter som hjälper ensamkommande ungdomar planerar ett upprop där de ställer krav på Kalmar kommun. Till skillnad från grannkommunerna säger Kalmar nej till försörjningsstöd i flera fall.

– Jag tycker det är för jävligt, jag blir arg när jag tänker på det. Vi volontärer kan inte hjälpa alla med våra egna pengar, säger Tommie Karlsson, som är god man åt några av de ensamkommande ungdomarna i Kalmar kommun.

Sedan flera av ungdomarna fått tillfälligt uppehållstillstånd enligt den nya gymnasielagen, och därmed som alla andra har rätt att söka försörjningsstöd och hjälp med hyran, verkar det som att kommunerna i Kalmar län gör olika.

P4 Kalmar har skickat frågor till alla kommuner i Kalmar län och 9 av 12 kommuner svarar att de som sköter sin skolgång och som inte bor i kommunala stödboenden kan få bidrag. Några av kommunerna, Hultsfred, Oskarshamn och Västervik, redovisar till och med antalet ungdomar som har fått bidrag beviljat.

Kalmar har inte svarat på frågorna men P4 Kalmar har pratat med Susanne Krusell, som är enhetschef för försörjningsstöd i Kalmar kommun, och hon säger att det finns de som får sina ansökningar beviljade där men att kommuner kan göra olika bedömningar i sådana här fall.

– Och ja, vi är noggranna, säger Susanne Krusell till P4 Kalmar.

Uppropet ska lämnas in till Kalmar kommun under nästa vecka.

– Jag vill se lite mer medmänsklighet från våra politiker, säger Tommie Karlsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista