Badarna i Häggemåla bastu Ulrika Verde, Helena Rosenberg, Merja Öhlin, Birgitta Pettersson och Eva Karlsson
1 av 4
Ulrika Verde, Helena Rosenberg, Merja Öhlin, Birgitta Pettersson och Eva Karlsson. Foto: Erika Norberg/Sveriges Radio
Häggemåla bastuförening, badhus, basturesan.
2 av 4
Badhuset i Häggemåla. Foto: Erika Norberg/Sveriges Radio
Häggemåla badrum, bastu, termometer, badhus, kamin
3 av 4
Veden i kaminen läggs på ute i entrén till bastun i Häggemåla. Foto: Erika Norberg/Sveriges Radio
Bastu, häggemåla, lavar, badhus.
4 av 4
Bänkarna i bastun i Häggemåla har gjorts om genom åren. Foto: Erika Norberg/Sveriges Radio
Basturesan

#Basturesan: Så blev bastun i Häggemåla mera jämställd

12 min

I Häggemåla utanför Ålem hade bastuföreningen, som håller liv i badhuset från 1946, krismöte för ett tag sedan. Nu har de fått en nystart.

– Vi har ju tagit för oss tack vare Helena här, du har ju sagt ifrån och Merja också, vi har ju en kvinnlig ordförande, jag tror att det har hjälpt, säger Birgitta Pettersson, som har badat bastu här sedan hon flyttade till Häggemåla tillsammans med sin man för 47 år sedan.

Sedan hösten 2018 är det lite mera jämställt i bastun. Det är fredagkvällar som gäller och damerna och herrarna turas om att bada på den senare badtiden. Antalet badare har ökat och föreningen välkomnar besökare som bara vill bada någon gång då och då.

Badhusets historia finns bevarad i en bok från 70-årsjubiléet 2016. Det är byggt enligt Smålandstypen, en typ av badhus som togs fram i samband med den nationella renlighetsvågen som sköljde genom Sverige på 1920-40-talen.

Erikas betyg på bastun i Häggemåla: 3 badskopor av 5.
* Värmen och fukten är perfekt. Bastun är samtidigt stor, luftig och känns fräsch trots att den är gammal.
* Atmosfären är trivsam. Sällskapet erbjuder öppna och kreativa samtal med glada skratt. Men det går också att få lite lugn och ro. Omklädningsrummet är lite belamrat med material och föremål som inte används, och det verkar som att det skulle behövas ett förråd eftersom toletten också är upptagen av prylar...
* Utsikten. Det är bara att konstatera att det var ren man skulle bli i de bastur som byggdes under statligt överseende på 1920-50-talen. Att besökarna skulle få chans att sitta och njuta av en utsikt var inget man fokuserade på då.
* Vatten/bad/dusch. Det är inte bara jag som saknar kalldoppet här, även om en liten tur runt huset för att lätta på blåsan gav en kall avrivning i mitten av januari.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista