Två händer bland geléhjärtan
Foto: JESSICA GOW/TT Nyhetsbyrån

Singlar är mer sociala än gifta

1:37 min

Så här på alla hjärtans dag kan vi konstatera att andelen människor som lever som singlar växer i hela världen. Men singellivet hör inte ihop med ensamhet. Forskning visar tvärtom att singlar har ett rikare socialt liv än gifta personer.

Trenden mot en ökad andel singlar går fort och syns i hela världen, även i regioner som Mellanöstern och Sydamerika. Nu visar forskning att singellivet i många fall både är ett aktivt val och innebär mer sociala kontakter än livet som gift.

Professor Elyakim Kislev på Hebreiska Universitet i Jerusalem menar att den globala singel-trenden hänger samman med individualiseringen av samhället. Personliga nätverk har tagit över familjens roll som det viktigaste sociala stödet. I sin forskning har han bland analyserat data från 300 000 människor i 31 länder, gått igenom statistik och gjort 150 djupintervjuer.

Resultaten visar exempelvis att singellivet hos japanska män är ett medvetet beslut i 30% av fallen. Genomgången av data visade också att personer som aldrig varit gifta socialiserar sig med vänner 45% oftare än de gifta gör.

Enligt Kislevs studie borde vi alltså oroa oss mer för gifta personer när det gäller ensamhet och social isolering, jämfört med den globalt växande gruppen singlar som tycks ha ett rikare socialt liv. Vi borde också se singlarna som en tillgång, eftersom forskningen visar att de är mer benägna att hjälpa till att ta hand om sina vänners barn och andra personer som inte klarar sig själva.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista