Ett sågverk.
Södra Cell i Mönsterås. Foto: Maria Skagerlind/Sveriges Radio
Skogskoncernen Södra

Södra gör rekordresultat – ökar med 18 procent

1:04 min

Det går bättre än någonsin för skogskoncernen Södra. Nettoomsättningen för helåret 2018 ökade till 24 miljarder - vilket innebär en ökning med 18 procent.

De goda tiderna för Södra beror enligt koncernledningen på en gynnsam global konjunktur, hög efterfrågan och högre priser för pappersmassa och sågade trävaror

Södra ägs av 52 000 skogsägare i sydsverige. Man har tre fabriker som tillverkar pappersmassa, däribland i Mönsterås

Styrelsen lägger förslag till föreningsstämman den 23 maj om en vinstdelning till medlemmarna, alltså skogsägare i sydsverige på 1,8 miljarder kronor.

– Vi har kunnat tillgodose den höga efterfrågan på våra produkter tack vara de omfattande investeringar, på cirka 11 miljarder kronor, som vi genomfört vid våra massabruk, sågverk och nya innovationer under de senaste fyra åren. Vi har också genomfört effektiviseringar och omstruktureringar i verksamheten. Södra har därmed stärkt sin konkurrenskraft förklarar Lars Idermark, vd och koncernchef i ett pressmeddelande.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista