P4 Kalmar granskar

Jättebelopp försvann – svar på varför saknas i regionens rapport

2:12 min

Hundratusentals kronor försvann från Svenskt palliativregister, som jobbar för att förbättra vård i livets slutskede. Men frågan varför det kunde bli så är fortfarande obesvarad.

P4 Kalmar har tidigare berättat om en före detta chef vid palliativregistret i Kalmar som bland annat använt verksamhetens pengar till resor och stora kontantuttag, utan att redovisa vad pengarna gått till.

Intervjuer med två av de chefer som felaktigt godkänt fakturor för registret har utelämnats ur den oberoende granskning en revisionsbyrå gjort på beställning av Region Kalmar län.

Här kunde man fått svar på varför pengarna försvunnit utan underlag, men det är svar som regionrådet Anders Henriksson (S) inte vill ha.

– Det viktiga nu är att säkerställa att det här inte kan hända igen, säger han bland annat till P4 Kalmar.

Svenskt palliativregister

Svenskt palliativregister finns i Kalmar och är en verksamhet som har som syfte att samla information och kunskap om vård i livets slutskede. Informationen finns sedan som en resurs för alla som jobbar med den här typen av vård i landet.

Runt om i landet finns totalt 107 nationella kvalitetsregister som alla jobbar för att förbättra vården inom olika områden. Det finns register som följer vården av artros, barncancer, diabetes och demenssjukdomar bland mycket annat.

Det är staten och landstingen som finansierar det hela och det är landstingen ute i landet som är huvudmän för de olika registren och administrativt hanterar verksamheten.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.