LSS

Nioåriga Amanda riskerar att dö under natten – förlorar assistans

2:11 min

Amanda, 9, lider av flera allvarliga funktionsnedsättningar. Enligt hennes föräldrar är hennes liv i fara om hon inte övervakas dygnet runt, men Emmaboda kommun ger inte familjen rätt till assistans under nätterna.

Familjen Elofssons dotter Amanda har tidigare varit berättigad till så gott som full assistans under dygnets alla timmar – men nu menar kommunen att föräldrarna själva ska sitta vakna och vaka över henne på nätterna.

– Skulle det vara så att hon får ett andningsstopp och man inte är här så dör hon. Och det får inte hända, säger Amandas mamma Åsa Elofsson.

Enligt föräldrarna så har de inte fått godkänna vissa uppgifter som finns med i utredningen som beslutet bygger på. Michael Börjesson är socialchef i Emmaboda och vill inte kommentera det specifika fallet men säger att alla kontakter journalförs och att de uppgifter som tillkommer en utredning alltid kommuniceras enligt förvaltningslagen till den enskilde.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista