Förbud att ha höns och kalkoner utomhus

Från och med torsdagen är det förbjudet att hålla höns och kalkoner, som hålls i kommersiellt syfte, utomhus i Götaland och Svealand. Det har Jordbruksverket beslutat.

Orsaken är att man vill minimera risken för tamfåglar att smittas av fågelinfluensa om flyttfåglar skulle bära den här smittan med sig när dom passerar Sverige.

På 4H-gården i kalmar stängdes silkeshöns, öländska dvärghöns och höns och ankor av flera andra raser in redan i måndags.

Principen är att tama och vilda fåglar inte ska kunna mötas Och P4 kalmar har talat med flera ekologiska äggproducenter idag som redan har stängt in sina höns.

För höns som hålls för att ge ägg eller kött för husbehov rekommenderar jordbruksverket att man stänger in sina fåglar inne

Det samma gäller djurparker. På Ölands djurpark har man stängt in sina fåglar och spärrat av till dammar så att vilda och tama fåglar inte ska kunna mötas, det började man redan med i förra veckan och idag lade man sista handen vid ett nytt tak till papegojburen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".