Nya tobakslagstiftningen

Snart slutrökt på uteserveringar

0:22 min

Snart är det slut med rök på uteserveringarna — och det ska folk känna till. Folkhälsomyndigheten får därför åtta miljoner för att öka kännedomen om den nya lagstiftningen.

Den 1 juli träder den nya tobakslagen i kraft. Lagen innebär att det från detta datum blir förbjudet att röka på vissa allmänna platser utomhus. Bland annat gäller det uteserveringar, lekplatser, busskurer och perronger. Förbudet gäller även elektroniska cigaretter, så kallade e-cigaretter.

Tanken är att allmänna platser ska bli mer tillgängliga för alla, särskilt för barn och personer med allergier. Målsättningen är ett så kallat rökfritt Sverige där färre än fem procent röker.

- Målet är att vi ser till att förebygga att människor drabbas av sjukdomar med rökning och passiv rökning, som cancer, säger socialminister Lena Hallengren från Kalmar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista