Snart valdag

Flera folkomröstningar i samband med EU-valet

2:04 min

Ett fängelse i skånska Svedala och två kommuner istället för en på Öland, det är vad de lokala folkomröstningarna handlar om.

Den ena folkomröstningen handlar om ett omstritt fängelsebygge i Svedala kommun i Skåne.

– Jag röstar ja till ett fängelse. Vi behöver ett fängelse och mer platser i Sverige. Jag har inget emot att det placeras i Svedala, säger Mats Löwerström.

– Jag röstar nej. Jag vill inte ha ett fängelse här. Det kan dra en massa skumma typer hit, säger Anki Fredriksson.

"Vill du att ett fängelse ska etableras i Svedala kommun?"
Det är den fråga som kommuninvånarna får besvara i folkomröstningen nästa söndag. Diskussionen om ett fängelse i kommunen startade för drygt tre år sedan, när Kriminalvården kontaktade kommunen, och sedan dess har frågan skapat splittring.

Majoriteten av politikerna är positiv till ett fängelse, framför allt för att det skulle skapa nya jobb, och kommunen har undertecknat en avsiktsförklaring med Kriminalvården om att undersöka tänkbar placering. En kommunal folkomröstning är bara rådgivande, men kommunstyrelsens moderata ordförande Linda Allansson Wester anser att det bör tas hänsyn till en eventuell seger för nej-sidan vid framtida beslut.

De andra folkomröstningarna i samband med EU-valet hålls i kommunerna Borgholm och Mörbylånga på Öland. För andra gången ska ölänningarna folkomrösta om kommunerna ska gå ihop i en kommun - för tio år sedan vann nej-sidan, och inga kommuner i Sverige har slagits ihop sedan 1970-talet.

– Ölands kommun är ett starkare varumärke, en starkare röst, än två relativt okända kommuner utanför länet, säger Carl Malgerud, moderat från Borgholm till P4 Kalmar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista