Ewa Engdahl (C) nytt kommunalråd i Högsby efter lottdragning

Efter mycket dramatik blev det maktskifte i Högsby, bara ett år före valet. När fullmäktige skulle välja nytt kommunalråd efter Socialdemokraten Solvig Ek som lämar kommunlarådsposten kunde man inte heller igår enas om en kandidat.

Så efter mycket dramatik och spänning med 20 -20 i röster så blev det till slut lotten som fick avgöra. Och det blev centerns Ewa Engdal som från och med måndag kan skriva kommunalråd på sitt visitkort.

Det blev allstå den rysare och poltiska triller in i det sistasom förutspått. Men nu är det alltså ett hitoriskt maktskifte som skett.

Den som satt kommunen och kommuninvånarna i den här situtinen med att lotten avgör vem som ska styra var gunnar hult från partiet Livskvalitet i Högsby som röstade blankt och därmed var det bäddat för ett likaresultat mellan de båda blocken.

Ewa Endahl säger till P4 Kalmar att ingen egentligen tycker att det är roligt att bli invald på en lott, men hon ska jobba framöver med att så brett samförstånd kunna jobba enigt med Högsbys framtid och att man strävar efter en politisk stabilitet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".