Medlingsinstitutet

Långpendlare tjänar mest

1:59 min

Män pendlar i snitt sju kilometer längre än kvinnor, enligt en ny kartläggning. Och ju längre man pendlar, desto högre är lönen.

– Kortast pendlar kvinnor inom kommunerna. De pendlar 8,6 kilometer enkel resa till arbetet. Längst pendlar männen inom staten, de pendlar 18.5 kilometer, säger John Ekberg, statistikansvarig vid Medlingsinstitutet

Medlingsinstitutet har i en rapport analyserat eventuella samband mellan löneskillnader och dags-pendling.

Genom att titta på folkbokföring, arbetsplats och inkomst har myndigheten kommit fram till att män har i genomsnitt 31 kilometer, fram och tillbaka, till jobbet. För kvinnor är siffra knappt 24 kilometer.

Det skiljer alltså i snitt ungefär 7 kilometer mellan män och kvinnors pendlingsavstånd.

En förklaring till det kan dels vara en köns-segregerad arbetsmarknad, i kombination med var arbetsplatser traditionellt är placerade, säger John Ekberg, vid Medlingsinstitutet.

– Där vi har exempelvis olika typer av serviceyrken som är lokaliserad i staden, medan industrier är placerade i industriområden utanför staden, som kräver pendling.

Delar man upp det i olika sektorer ser man alltså att kommunal-anställda kvinnor bor närmast jobbet, och statligt anställda män reser längst.

Rapporten visar även att kvinnor i större utsträckning än män åker till jobbet med kollektiv-trafik, eller går – medan männen föredrar bilen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista