P4 Kalmar avslöjar

Landshövdingen betalade svarta löner vid privata fester

1:55 min

P4 Kalmar kan avslöja att landshövding Thomas Carlzon har betalat ut svarta löner till personal som serverat på privata fester på residenset. Det bekräftar han när han konfronteras med uppgifterna.

Vid två tillfällen, ett i december 2018 och ett i juni i år, har landshövdingen haft privata fester på residenset och vid båda tillfällen har anställda på residenset arbetat med att laga mat och servera.

Ersättning för arbetet har betalats ut av Thomas Carlzon privat, men detta har inte redovisats och därmed har inte vare sig skatt eller sociala avgifter betalats in. Det handlar om vad man till vardags kallar svarta pengar.

Landshövdingen säger att han nu tagit kontakt med skattemyndigheten för att få göra rätt för sig, men någon direkt förklaring till varför det dröjt har han inte.

– Jag har haft så mycket att göra att jag helt enkelt inte tänkt på det, säger han till P4 Kalmar.

Fakta: Det här gör en landshövding

År 1634 instiftades landshövdingeämbetet i Sverige. Landshövding är en förtroendepost för personer som gjort särskilda insatser för det offentliga livet – ofta politiker.

Landshövdingen är chef för länsstyrelsen med 220 anställda, ordförande i dess styrelse, insynsrådet, och regeringsmaktens främste ställföreträdare i länet.

I Kalmar län är landshövdingen bosatt i en lägenhet som ligger i direkt anslutning till residenset.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.