Marinprojekt.

Alla Kronans kanoner bärgade om tre år

1:15 min

Världens mest långvariga marinarkeologiska projekt går mot sitt slut. Under fredagen förs en 1,3 ton tung bronskanon från 1600-talskeppet Kronan till Karlskrona.

Den 1 juni 1676 sjönk Kronan i ett sjöslag mellan den svenska och den förenade dansk-nederländska flottan utanför Hulterstad på sydöstra Öland. Skeppet tros som mest ha haft 114 kanoner.

– Det är världens längsta marinarkeologiska undersökning i fält. Det är ingen ambition vi har haft utan det har uteslutande med ekonomin att göra. Vi får jaga sponsorer själva, vi får inga skattepengar till det här. Sedan är vrakplatsen väldigt stor och komplicerad, säger Lars Einarsson, projektledare vid Kalmar läns museum till TT.

Det moderna projektet har bärgat mer än 35000 föremål. Många finns utställa på länsmuseet i Kalmar.

Regalskeppet Kronan

Sjösattes den 31 juli 1668. På grund av finansieringsproblem togs Kronan i tjänst fyra år senare 1672.

Hon var en av världens största fartyg på sin tid och hade en besättning på 850 personer. Däribland sjömän, soldater och officerare.

Sammanlagt fanns 110 till 114 kanoner på båten.

Skeppet sjönk i samband med en strid mellan den svenska och den dansk-holländska flottan 1676 den första juni. Bara ett 40-tal personer ur besättningen överlevde.

Kronan upptäcktes 1980 på 26 meters djup sex kilometer från byn Hulterstad.

Vid utgrävningarna av vraket mellan 1982 och 1983 hittades den största skatten dittills med guldmynt som någonsin hittats i Sverige. 255 guldmynt sammanlagt.

Källa: regalskeppetkronan.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.