Matinspiration

Karin Fransson tipsar om fisksoppa – utan fisk

9:00 min

Vintern kommer allt närmare och stjärnkocken Karin Fransson i Borgholm passar då på att göra en bouillabaisse, en typ av fisksoppa. Men Karins variant görs helt utan fisk.

– När det nu börjar bli kallt så längtar man efter en het soppa. Och jag brukar göra en vegetarisk fisksoppa, utan fisk, säger Karin Fransson.

Istället för fisk är det massor av rotsaker och lök i soppan, och naturligtvis fänkål.

– Och så brukar jag ha i två deciliter surkål i soppan, det ger en fin smak och ger en mustighet.

Recept på Karins bouillabaisse:

1-2 msk olja
2 1/2 dl strimlad purjolök
1 gul lök
2 morötter ca 250 g
1 persiljerot eller palsternacka
1 bit rotselleri ca 100 g
300 g potatis av en fast sort
1 fänkål
2-3 vitlöksklyftor
1 kuvert saffran
2 dl surkål
2 dl vitt vin
2-3 krossade tomater
1 liter god buljong, grönskas- eller hönsbuljong
1 tsk torkad timjan
1-2 krm torkad basilika
2 lagerblad
1/2 tsk Sambal oelek (lite efter tycke och smak)
Salt efter smak + 1 nypa socker
2 dl gröna soyabönor
Fint rivet ska av 1/2 apelsin

Skala rotsakerna, skär dem i mindre bitar, gör likadant med purjolök, fänkål, lök och potatis. Fräs detta i olja några minuter utan att det tar färg. Tillsätt krossad vitlök och saffran, fräs en stund till. Finfördela surkålen och tillsätt i fräset. Häll på vinet, buljongen och de krossade tomaterna. Smula ner basilika, timjan och lagerblad och låt det hela koka upp. Sänk sedan värmen och fortsätt att småkoka det hela tills potatisen och rotsakerna känns färdiga.

Tillsätt soyabönorna och låt dem vara med en liten stund, ca två minuter. Smaka av med lite Sambal oelek, salt och en nya socker. Soppan ska kännas rund och pikant i smaken. Servera rykande het och överströdd med färsk persilja.

Servera gärna även en krämig yoghurtröra därtill. 
Blanda 2 dl yoghurt med 1 msk majonnäs och 1 dl vispad grädde, smaksätt med lite fint riven vitlök och hackade färska örter som basilika, persilja. Tillsätt riven parmesanost och rivet apelsinskal (från 1/2 apelsin) och smaka av med salt.

Vill man kan man med fördel tillsätta skalade räkor och kokta musslor eller några bitar fisk i soppan.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.