Matinspiration

Surdegen i kylskåpet har blivit en familjemedlem

8:32 min
  • Den här veckan får du hänga med på en liten surdegsskola tillsammans med stjärnkocken Karin Fransson i Borgholm.
  • Och i vanlig ordning så menar Karin att det inte är så krångligt som man tror.
  • "Nej det är inte så krångligt men när det gäller surdeg så handlar det om att inte glömma bort den där i kylskåpet. Den behöver ständig tillsyn och får den det så blir den som en familjemedlem, säger Karin.

Recept:

Rågsurdeg

3 dl vatten
3 dl rågmjöl (finmalet)
1 fint rivet äpple

Rör ihop 1 dl ljummet vatten och 0,5 dl rågmjöl. Flytta över till väl rengjort rymlig burk, degen kommer att växa. Täck med ett lock, men skruva inte ihop det helt.

Låt stå i rumstemperatur, gärna på ett varmt ställe i 3 dagar. Rör runt i degen en gång om dagen, men verktyget ska vara väl ren.

På dag 4 ska det tillsättas 1 dl vatten och ca 1,5 dl rågmjöl. Rör om och täck av igen.

På dag 5 ska det igen tillsättas 1 dl vatten och 1 dl rågmjöl, röra runt och täcka av.

På dag 6 ska nu surdegen ha vuxit ordentligt och bubbla samtidigt ska den lukta öl, då är den klar att använda.

När du använder surdegen ska du spara kvar lite i botten och mata den med ca ½-1 dl vatten och lika mycket mjöl, degen ska vara lätt grötig och inte för tjock!

Ställ in surdegen i kylen till nästa gång du ska baka, men mata den lite efter 1-2 veckor om du inte har bakad då.


Surdegsbröd med rågsur

600 g vatten
700-800 g vetemjöl (Manitoba cream)
130 g grovt rågmjöl
30 g honung
10 g jäst
30 g salt
360 g rågsur

Blanda allt utom salt i degblandare på låg hastighet i 8–10 minuter. Tillsätt salt och kör ytterligare 5 minuter på högre hastighet.  Degen ska vara lätt kladdig och inte för fast.

Flytta över till en oljad plastlåda och täck av.

Låt degen vila i cirka 2 timmar, vik ihop en gång under tiden. Häll ut degen på mjölat bakbord och dela i tre bitar. Forma runda brödbullar eller avlång limpa och lägg dem att jäsa på väl mjölad duk. Låt jäsa i rumstemperatur i ett par timmar, tills degen har dubblat volymen, och känns fluffig, det tar säkert 2-3 timmar.

Värm ugnen till 250°. Vänd upp bröden på långpanna, klädd med bakplåtspapper. Snitta och sätt in dem i ugnen i 10 minuter samtidigt som du sprutar in vatten. Sänk till 225° och baka av i 30–35 minuter, eller till en innertemperatur på 96 grader.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.