Låga löner på pappret - men FF:s brassar kostar mer

De brasilianska fotbollsspelarna som under två år spelat elitfotboll i Kalmar FF tjänar på pappret betydligt mindre än sina svenska lagkamrater, men kostar ändå FF betydligt mer, närmare fyra miljoner visar en kartläggning som P4 Kalmar gjort.

Man skulle kunna tänka sig att det var rejäla pengar som de tre brassarna tjänade på att trilla boll i Kalmar FF . Men enligt skattemyndighetens uppgifter för inkomståret 2004 som P4 Kalmar tagit del av så tjänade storstjärnan Dede Anderson inte mer än 300.000 kronor, Fabio Augusto 225.000 och Cesar Santin 207.000.

Varför är deras löner så låga, eller finns det andra pengar som klubben betalat?

- Rent generellt när det gäller brasilianska spelare och utländska spelare som kommer till en så pass liten förening som Kalmar FF och med relativt låga löner i förhållande till många andra klubbar så kommer man hit därför att man egentligen bara är här för att visa upp sig, göra en bra säsong och hoppas på ett mycket bättre kontrakt år två eller år tre, säger Ronny Nilsson som var ordförande i Kalmar FF 2004.

Jämför man målspottaren och affischnamnet Dede Andersons 300.000 med mittbacken Patrik Rosengren tjänade Rosengren år 2004 så mycket som 562.000 som inkomst av tjänst. Det vill säga en skillnad i runda tal på 260.000 kronor.

Men Brassarna kostar betydligt mer än vad deras officiella inkomst av tjänst visar. På sidan nio i Kalmar FF:s årsredovisning dyker det upp under rubriken övriga externa kostnader 3,2 miljoner extra under året 2004. Vad är det för pengar? Är det brassepengar?

- Det är ju precis som om vi skulle köpa en spelare från en svensk klubb så får vi betala hyra till den klubben som dom tillhör i Brasilien, och det är de stora pengarna du ser där, för det handlar om mycket mycket mer än själva lönen till spelaren, säger Ronny Nilsson.

Är det här pengar som sedan till en del egentligen går till spelarna och som inte skattas i Sverige?

- Om dom har några avtal med sina agenter om en ersättning...det känner inte jag till, säger Ronny Nilsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".