Kalmarföretag hotar tidigare anställda

Kalmarföretaget Altus har inte betalat ut anställdas slutlöner, vägrat teckna kollektivavtal och flera tidigare anställda har blivit hotade.

Företaget som arbetar med sökmotorsoptimering på internet har sedan det bildades för ett drygt år sen expanderat och hade som mest drygt 20 anställda.

Men de anställda fick efterhand problem med företagets ledning. Flera av de som har slutat eller sagts upp har fått problem med att få ut sin slutlön och semesterersättning. Men det är inte bara Altus personalpolitik som får kritik. Flera personer med god insyn i företaget, som P4 kalmar varit i kontakt, med vittnar om hot från företagets vd och vice vd.

När företaget blev aktiebolag i november 2004 hade det en handfull anställda, men de blev snabbt fler. Som flest har drygt 20 personer jobbat på Altus i Kalmar, idag sysselsätter det omkring tio.

Flera personer med lång erfarenhet i branschen anställdes, de hjälpte till att bygga upp företaget men efter hand har flera slutat eller blivit av dem blivit av med jobbet, detta enligt flera personer med god insyn i företaget som P4 Kalmar varit i kontakt med. Företagets ledning har helt enkelt försökt att bli av med dem och det hela har gått så långt att företagets VD och säljchef hotat flera personer till livet. 

Polisen bekräftar att man just nu utreder flera fall av olaga hot som riktats från Altus VD och vice VD, mot tidigare anställda. Polisen har dock inte bedömt hoten som så allvarliga att man satt in något skydd för personerna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".