Oro i Mörbylånga för grönsaksfabrikens framtid

Mörbylångas kommunstyrelse ser allvarligt på att framtiden för grönsaksförädlaren Procordia i Färjestaden just nu håller på att utredas. För ett par veckor sedan berättade vi om riskerna för att fabriken antingen läggs ned eller slås ihop med fabriken i Fågelmara i Blekinge.

Idag fick Mörbylångas kommunstyrelse information från Procordias VD Mikael Aru om situationen och Mörbylångas kommunalråd Saga Sigvardsson är orolig. Kommunen är rädd att en nedläggning inte enbart skulle påverka de anställda utan även odlarna och transportnäringen i området.
Kommunen har nu erbjudit sig att göra vad den kan för att få fabriken att vara kvar. Kommunen kan bland annat tänka sig att bygga ut reningsverket i Färjestaden. Dessutom kan man tänka sig att diskutera en profilering av varumärke, produktutveckling och förädling, om det ligger inom den kommunala kompetensen. Enligt Saga Sigvardsson fick kommunen dock inte någon direkt respons på sin vilja att hjälpa till.
Ölandsfabriken förädlar och paketerar grönaker, till exempel smörgåsgurka, har ett 30 tal anställda.

reporter Johanna Ahl

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".