Konservfabrik läggs ned i Färjestaden - 30 fast anställda utan jobb

Procordia Food AB lägger ned sin konservfabrik i Färjestaden på Öland och alla 30-talet fast anställda vid Önosfabriken berörs.
Istället koncentreras verksamheten till fabriken i Eslöv.
Företagets styrelse gav beskedet till de anställda på torsdagseftermiddagen och kommer omedelbart att inleda MBL-förhandlingar med facket om avvecklingen.
Orsaken till nedläggningen är enligt informationsdirektören Helena Giertz en ökad konkurrens, dels från handelns egna varumärken, men också från internationella livsmedelskedjor och företag. Idag har Procordia Food liknande produktion både i Färjestaden och i Eslöv, och det har bolaget, enligt VD Mikael Aru, inte råd med på lång sikt.
Bolaget väljer Eslöv framför Färjestaden eftersom det finns flera fabriker i Eslöv som producerar olika livsmedelsprodukter och då kan personalen flytta runt mellan verksamheterna där, beroende på vad det är säsong för.
Hela tillverkningen på Öland kan flyttas över till, och in i, produktionsanläggningen i Eslöv som den är, utan att det behövs några ytterligare investeringar där. De anställda kommer inte att automatiskt erbjudas några fasta anställningar i Eslöv.
Målet är att Procordias konservfabrik i Färjestaden ska upphöra redan under årets säsong.
Önos tog över fabriken i Färjestaden 1976. Den har sedan slagits samman med andra företag och blivit en del av Procordia Food som sen 1995 ingår i den norska koncernen Orkla.
Ölandsfabriken tillverkar bland annat olika gurk- och rödbetsinläggningar.
reporter Cecilia Andersson