Stor okunskap om hur farligt gods färdas i länet

Bara omkring hälften av länets kommuner har tagit fram rekommendationer för vilka vägar farligt gods ska transporteras. Det visar en genomgång som Sveriges Radio Kalmar gjort. Genom att anvisa speciella vägar, till exempel med skyltar, kan farliga transporter ledas bort från bostadsområden och stadskärnor.

Bara en av länets kommuner, Kalmar, har en uppskattning av hur många transporter av farligt gods som kontinuerligt sker genom kommunen. Man räknar med 30 gånger om dagen genom stadskärnan, och då främst brandfarligt material. Längs E22 är den siffran 50 till 100.

Göthe Emriksson, räddningschef i Mönsterås, säger till Sveriges Radio Kalmar att man inte hunnit med det arbetet i hans kommun, men att man arbetar för att ta fram rekommenderade sträckor i framtiden.

Bara ett fåtal av länets räddningtjänster vilka vägar som är mest olycksdrabbade, kunskap som enligt Räddningsverket kan vara bra när speciella färdvägar ska tas fram.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".