Rapsrester kan värma hus

Resterna efter förädling av vanlig rapsolja kan tas till vara och bli ett alternativ för att värma upp bostäder. Vid Högskolan i Kalmar pågår sedan ett år tillbaka en unik testverksamhet av så kallad rapsfettsyra.

Rapsfettsyran blir över när rapsolja förädlas till bilbränsle. Tester att använda restprodukten som värmekälla har gjorts med en brännartyp som tillverkas i Sverige men som hittills främst använts av amerikanska armén.

Resultaten har visat sig så bra att Olof Berglin som ansvarat för testerna säger till Sveriges Radio Kalmar att han tror på en bred lansering och att ett koncept för vanliga konsumenter ska vara utvecklat om någon månad.

Den unika brännaren har en storlek som en vanlig oljebrännare vilket gör att den lätt kan ersätta en befintlig brännare. Kostnaden för det och för att göra rent en oljetank beräknas till 15 000 kronor i kostnad. Att sedan värma upp ett hus med rapsfettsyra kostar 60 öre per kilowatt-timme.

Enligt Olof Berglin vid Högskolan i Kalmar har man trimmat brännaren så att den ska klara också andra bränslen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".