Stort intresse för energibidrag

Det har varit rekordstort intresse för det nya konverteringsbidraget till hushåll som byter till förnybara energikällor för uppvärmning av småhus. Länsstyrelsen i Kalmar har skickat ut knappt ett par hundra blanketter och blanketterna går också att ladda hem på Boverkets hemsida på Internet.

Bidraget började gälla den 1 januari, men det är först den här veckan som det har funnits ansökningsblanketter.

Konverteringsbidraget ska finnas i fem år framåt, och gäller övergång från el- eller oljeuppvärmning till fjärrvärme, berg- sjö- eller jordvärmepumpar till flis eller pellets eller solvärmestöd. Men det gäller att se upp, det kan vara så att ett byte inte är lösamt nog, trots ett bidrag.

Och många riskerar att inte få sina ansökningar godkända för kraven för att få ett stöd är stora. Länsstyrelsen kommer exempelvis inte godkänna byte till luftvärmepumpar eftersom de inte sänker elberoendet tillräckligt.

Och Per Hansson som är handläggare på länsstyrelsen säger till Sveriges Radio Kalmar att det också kan bli problem om bytet från exempelvis olja till bergvärme inte heller ger den energibesparing som tänkt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".