OKG satsar tre miljarder på effekthöjning av O3:an. Foto: Pressens bild

OKG satsar tre miljarder på O3:an

OKG satsar tre miljarder kronor på att göra reaktor tre effektivare och mer långlivad. Investeringen koncentreras till år 2008 och därefter kommer O3:an att leverera runt 20 procent mer el per år än idag, säger OKG:s VD Patric Ramberg.

- Vi är både stolta och glada över att kunna göra den här framtidssatsningen, säger Patric Ramberg till P4 Kalmar.

Westinghouse och Alstom blir huvudleverantörer. Alstom ska leverera ångturbiner och generatorutrustning för 180 miljoner euro, omkring 1,7 miljarder kronor och Westinghouse ska byta vissa interna delar i reaktorn och uppgradera alla säkerhetsfunktioner. Enligt bolaget är ordern den största sedan kärnkraftverken byggdes i Sverige.

- O3:an togs i drift 1985 och med den här satsningen säkrar vi en sextioårig teknisk livslängd i anläggningen, säger Patric Ramberg.

Ytterst blir det nu regeringen som avgör om den här investeringen, som innebär en effekthöjning i reaktorhärden, kommer att få genomföras.

OKG ägs av E.ON Sverige och Fortum.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".