Biogaståg på Tjustbanan står stilla

Trots stora marknadsföringsinsatser och flera jippon har det biogaståg som skulle gå på Tjustbanan, ännu inte satts i trafik. Anledningen är att tåget ännu inte godkänts av SJ.

Premiärresan gick i oktober, men efter det har det inte blivit några fler turer. Tåget står still i Linköping.

Det har varit administration inom SJ som försenat tåget, men nu har SJ lovat att allt ska vara klart till i mitten av februari, säger Carl Lilliehöök, vd för företaget Svensk Biogas som har ansvar för tåget till västervikstidningen.

Svensk Biogas har även ansökt om och fått bygglov till en biogasmack i närheten av järnvägsstationen. Där ska tåget kunna tankas och även de biogasdrivna bilar som företaget hoppas ska bli fler i framtiden.

Bygglovet har överklagats av närboende och hittills är inte ärendet slutligt avgjort. Just nu ligger det hos länsrätten för bedömning. Mackens framtid påverkas inte av biogastågets försening, eftersom man ändå inte hade hunnit bygga en mack innan februari.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".