Färre fullmäktigeledamöter föreslås

Flera kommuner i Kalmar län diskuterar nu att minska antalet ledamöter i sina kommunfullmäktige. I exempelvis Hultsfred vill vänstermajoriteten minska antalet från 49 till 41.

Jonny Bengtsson, socialdemokrat i kommunstyrelsen, säger att fullmäktige idag är för stor i proportion till befolkningen som minskat sedan kommunsammanslagningen 1971. Han säger till P4 Kalmar att han tror ett mindre fullmäktige blir bättre och mer aktivt.

Däremot vill inte oppositionen se en sådan stor minskning av antalet fullmäktigeledamöter. Centerns Per Inge Pettersson säger till radion att en minskning gör det svårare att bilda nya partier och att avståndet blir större till invånarna.

I vår väntas Hultsfred ta beslut om en fullmäktigeminskning.

Andra kommuner som diskuterar minskning är Mörbylånga och Högsby, men där verkar nu majoriteterna vara för att behålla nuvarande antal i sina fullmäktige.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".