Minister försvarar olika regler i EU

Jordbruksminister Ann-Christin Nykvist ser inte att EU:s tvärvillkor inom djurskyddsområdet skulle vara något problem.

- Jag utgår ifrån att svenska bönderna följer de svenska reglerna och att det här är ett litet problem för det svenska lantbruket, säger Ann-Christin Nykvist till P4 Kalmar.

Djurskyddsreglerna är hårdare i Sverige än i andra länder, och från och med 2007 kan det också göra att svenska lantbrukare får sänkt EU-bidrag om dom bryter mot regler som bara finns här.

Att ansvaret för tillsynen läggs på kommunens djurskyddsinspektörer och inte på Länsstyrelsen som ska ha överblick i länet - det ser Ann-Christin Nykvist som ett steg i ett göra kontrollen mer likvärdig över landet. Detta trots att djurskyddsinspektörer i Kalmar län tycker precis tvärs om.

Men enligt Ann-Christin Nykvist är åtgärder på gång, som kan jämna ut olikheterna i regeltolkningen över landet. Bland annat vill regeringen erbjuda bättre utbildning för inspektörerna på kommunnivå.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".