Antalet plusjobb varierar inom länet

Nära 600 så kallade plusjobb kommer tillsättas i länet under de två kommande åren. Men hur många plusjobb som tilldelas de olika orterna skiljer sig mycket åt. I Kalmar ska 199 tjänster skapas medan bara åtta kommer tillsättas i Emmaboda.

I Kalmar finns det många långtidsarbetslösa, medan det i Emmaboda finns få som varit arbetslösa i två år eller mer och därmed kvalificerat sig till ett plusjobb.
Plusjobbarna ska ge det där lilla extra inom vården, barnomsorgen eller annan offentligt finansierad verksamhet som kommun och landsting inte har råd med idag. Men hur mycket guldkant på den kommunala tillvaron det blir frågan om styrs alltså av hur många arbetslösa som finns i varje kommun.
Totalt får länet pengar till 583 plusjobb. Och just nu finns 972 personer i länet som varit arbetslösa i två år eller mer och är därmed kvalificerade för plusjobben.

Plusjobben i länets kommuner

Kalmar 199, Emmaboda 8, Borgholm/Mörbylånga 42, Nybro 38, Torsås 12, Oskarshamn 53, Hultsfred 29, Mönsterås 34, Högsby 14, Västervik 123, Vimmerby 31.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".