Storvarsel på Bombardier i Kalmar

Tågtillverkaren Bombardier i Kalmar meddelade på onsdagen att man varslar 260 av 650 anställda vid fabriken om uppsägning. Dessa utgör drygt en tredjedel av den totala personalstyrkan. Bland dem som tvingas gå är 200 arbetare och resten tjänstemän.
Svenska Bombardier har under det senaste året förlorat order och optioner till ett värde av 12 miljarder. Detta som en följd av att den europeiska marknaden i stort sett är stängd. Därför tvingas man nu minska på personalen och då blir det fabriken i Kalmar som drabbas hårdast. Där får 260 man gå vilket är hälften mot vad man befarade i ett tidigare skede. I Västerås finns en övertalighet på 70-talet anställda varav merparten är tjänstemän men några varsel kommer inte att läggas här. Istället räknar företaget med att avsluta kontrakten med en rad konsulter och i övrigt försöka omplacera folk för att undvika uppsägningar
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".