KLS läggs ner vid en fusion med Swedish Meats Foto: pressens bild

KLS dödsdömt i hemlig utredning

Om KLS i Kalmar går med på en fusion med Swedish Meats är det helt klart att slakteriet i Kalmar läggs ner, det skriver lantbrukstidningen ATL, som hänvisar till en topphemlig utredning.

Swedish Meats koncernledning och styrelse laborerar med fyra olika alternativ när slakt-, stycknings- och charkkartan i södra Sverige ska ritas om.

I samtliga alternativ försvinner KLS och minst hälften av dagens anläggningar för slakt, styckning och charktillverkning.

Rickard Svensson, som är lantbrukare i Lilla Frö på Öland där han föder upp nötdjur, är negativ till om alternativet blir en sammanslagning med Swedish Meats.

- Djuren får ju lida och vi får lida ekonomiskt eftersom vi som bor långt bort får betala för längre resor, säger han till P4 Kalmar.

KLS styrelseordförande Mats Olsson säger idag till P4 Kalmar att man hela tiden vetat att risken för nedläggning är stor vid en fusion med Swedish meats, men vill i övrigt inte kommentera uppgifterna. 15 februari fattar styrelsen beslut om vad man ska rekommendera stämman som sen fattar sitt beslut i mars.

Det faktum att information om Swedish Meats planer för slakteribranschen i södra Sverige har läckt ut är inget som bör hindra en fusion med KLS, det säger Swedish Meats informationschef Hampe Mobärg till Sveriges Radio Malmöhus i dag.

Han menar att alla vet att det råder en överkapacitet i slakteribranschen i dag och det är upp till KLS medlemmar att bestämma hur man vill agera för att klara konkurrensen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".