Marcus Erlandsson har fått praktik av Oskarshamns kommun i en bilverkstad. Foto: Nick Näslund

Ökade krav på stöd till unga arbetslösa

Sedan förra året ska landets kommuner hålla koll på vad ungdomar gör, som är under 20 år och som inte går i skolan eller arbetar, det enligt ett direktiv från Skolverket. Antalet som behöver hjälp varierar, i Vimmerby och Mönsterås är flest unga utan sysselsättning.

En genomgång som Sveriges Radio Kalmar gjort visar också att i de flesta av länets kommuner är det gymnasieskolan som har ansvaret för dem. 

Arbetsförmedlingen tar bara emot den som har fyllt 20 och förutom att hålla koll på de som är yngre ska kommunerna erbjuda en meningsfull sysselsättning till dem. Och alternativen som erbjuds är oftast praktik eller gymnasieskolans individuella program.

Antalet ungdomar som inte går i skolan eller arbetar varierar, flest finns i Vimmerby och Mönsterås där de är ett 30-tal i varje kommun, oftast handlar det om ett tiotal unga.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".